امروزه افراد به دلایل بسیاری به زیبایی ظاهر و آراستگی خود اهمیت میدهند و سعی میکنند به بهترین وجه ممکن در اجتماع حضور پیدا کنند. مسلما یکی از مؤلفه های زیبایی هر شخص لبخند و دندانهای اوست. اما ممکن است این شاخصه ی زیبایی به هر دلیلی ظاهر مناسبی نداشته باشد و افراد در صدد زیباساری آن بر آیند. یکی از کارهایی که امروزه افراد به خصوص جوانان، برای زیباسازی دندانهای خود به انجام آن تمایل دارند، ارتودنسی دندان است. اگر می خواهید بدانید ارتودنسی دندان چیست در این مقاله با تهران ارتو همراه باشید.
ارتودنسی یکی از تخصص های دندان پزشکی است که برای مرتب کردن و هماهنگ کردن فکها انجام میشود. انجام ارتودنسی علاوه بر این که جنبه ی ظاهری دارد، باعث عملکرد بهتر دهان و دندانها و حفظ سلامتی فرد میشود.
انجام ارتودنسی دندان نیاز به وسایل خاصی دارد که عموماً هم ثابت هستند و عبارتند از:
براکتها اصلی ترین ابزار ارتودنسی دندان محسوب میشوند و از آنها اغلب برای دندانهای جلویی استفاده میشود. براکتها با گذر زمان دندانها را حرکت میدهند و آن ها را در موقعیت مناسب قرار میدهند.
سیم ها نیز به شکل قوسی از داخل براکتها عبور داده میشوند و به باندها متصل میشوند.
بندها حلقه هایی هستند که به دور دندانهای عقبی بسته میشوند و توسط مواد مخصوصی به دندان متصل میشوند.
ممکن است که این سوال برای افراد پیش بیاید که زمان مناسب برای انجام ارتودنسی در چه سنی است؟ باید بگوییم که زمان مناسب برای ارتودنسی بستگی به نوع مشکلی دارد که فرد با آن مواجه هست و در افراد متفاوت متغیر است.
به عنوان مثال کسانی که فک بالای آنها دچار مشکل است و در واقع جلوتر از حد طبیعی قرار دارد، بهترین سن برای رفع این مشکل زمانی است که هنوز به بلوغ نرسیده اند. یعنی زمان مناسب برای دخترها نه سالگی و برای پسرها یازده سالگی است. شایان ذکر است که در مشکلاتی که فقط مربوط به دندان است، یعنی نیاز به جراحی ندارد، هیچگونه محدودیت سنی وجود ندارد و فرد در هر سنی میتواند برای حل مشکل خود اقدام کند.
تشخیص این که چه کسانی نیاز به انجام ارتودنسی دندان دارند، باید توسط متخصص ارتودنسی انجام شود. اما ما در این بخش سعی داریم که جهت اطلاع بیشتر شما یک سری مشکلات خاصی را که با ارتودنسی قابل حل میباشند، بیان کنیم:
یکی از مشکلاتی که معمولا با ارتودنسی رفع میشود، معضل هم پوشانی زیاد عمودی دندانهای فوقانی بر روی دندانهای پایینی است. این مشکل مسلما باعث میشود که لبخند فرد ظاهری نامناسب داشته باشد که با انجام ارتودنسی میتوان به راحتی آن را بر طرف کرد.
یکی دیگر از معضلاتی که معمولا افراد با آن رو به رو هستند داشتن ظاهر بولداگ است. این مشکل زمانی پیش می آید که دندانهای ردیف پایین خیلی جلوتر از دندانهای فوقانی قرار میگیرند و دندان های ردیف بالا بیش از حد عقب هستند. افرادی که با این مشکل دسته و پنجه نرم میکنند، علاوه بر داشتن ظاهری نامناسب، در جویدن غذا هم دچار مشکلاتی میشوند که این مسلما در سلامتی آنها تأثیر منفی میگذارد.
یکی از دیگر از معضلات فک و دندانها، شلوغی دندانها است که در اثر قرار گرفتن دندانهای بیش از حد در یک ردیف به وجود می آید.
علاوه بر این مشکلات که به آنها اشاره کردیم، مشکلات بی شمار دیگری نیز وجود دارد که ما به توضیح آنها نمیپردازیم. اما بد نیست که بدانیم، ارتودنسی انواع مختلفی دارد و هر شخص میتواند با کمک پزشک متخصص، بهترین روش آن را انتخاب کند که کمتر با چنین مشکلاتی مواجه شود. رایج ترین انواع آن عبارتند از :
از معایب ارتودنسی دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از معایب ارتودنسی که معمولا هم در اتودنسی ثابت بیشتر به چشم میخورد، مدت طولانی طول درمان است که معمولا بیمار در این مدت دچار دردهایی نیز میشود و برای رفع این دردها میتواند بنابر توصیه ی پزشک خود از مسکن هایی نیز استفاده کند.
افراد در طول درمان حتما باید به بهداشت دهان و دندان خود اهیمت بدهند و در غیر این صورت رنگ دندانها تغییر میکند و تأثیر پلاکتها بر روی دندانها باقی میماند که اصلا برای بیمار خوشایند نخواهد بود. که در این صورت نیاز به سفید کردن یا همان بلیچینگ دندان واجب می شود.
یکی دیگر از معایب آن که اغلب بیماران با آن دست و پنجه نرم میکنند، سخت بودن غذا خوردن برای بیمار است.
برخی افراد هم در حین طول درمان واکنشه ای آلرژیک دارند و در واقع تنها در افرادی رخ میدهد که به یکی از اجزای بریس ارتودنسی حساسیت دارند.
یکی دیگر از عوارض و معایب ارتودنسی زخم شدن دهان است و بیشتر هم در افرادی دیده میشود که ارتودنسی ثابت و پشت دندانی دارند. علاوه بر دهان ممکن است که زبان هم در اثر برخورد با سیم ها و پلاکت ها زخم شود.
هزینه ارتودسی دندان با توجه به فاکتورهای خاصی تعیین میشود و از فردی به فرد دیگر نیز متغیر است. در کل یک سری مؤلفه های خاصی وجود دارند که در قیمت تأثیر گذار هستند.
برای حصول نتایج بهتر، بعد از پایان یافتن درمان ارتودنسی لازم است از ریتینر یا نگهدارنده استفاده شود. بعد از دوره درمان، دندان ها تمایل دارند به سمت موقعیت اولیه خود حرکت کنند و به وضعیت قبل بازگردند. این حرکت بسیار ناخوشایندی است که بعد از مرتب شدن دندان ها ممکن است اتفاق بیفتد. با کمک ریتینر می توان از این اتفاق پیشگیری کرد.
مدت زمان درمان ارتودنسی به عواملی مثل نوع ارتودنسی، شدت مشکل، سن بیمار و… بستگی دارد. اما به طور میانگین 24 ماه زمان برای این نوع درمان زمان نیاز است
در بعضی موارد برای درمان، کشیدن یک یا چند دندان الزامی است و بیشتر مردم نگران این موضوع هستند. اما باید به این نکته توجه داشت که فضای خالی که بعد از کشیدن دندان بین دندانها بوجود میآید طی درمان ارتودنسی از بین خواهند رفت.
باید بگوییم که زمان مناسب برای ارتودنسی بستگی به نوع مشکلی دارد که فرد با آن مواجه هست و در افراد متفاوت متغیر است. ولی نظر بیشتر متخصصین ارتودنسی این است که بهترین سن برای ارتودنسی دندان، 8 تا 12 سالگی میباشد. زیرا در این بازه استخوانهای فک و دندانهای دائمی در حال رشد هستند و مشکل دندان ها راحت تر درمان میشود.
منبع: کلینیک دندانپزشکی دنیا