ارتودنسی های جدید از شیوه های نوین ارتودنسی به شمار میآیند. در این ارتودنسی از روش ها و ابزارهای جدید و پیشرفته در زیبایی دندان استفاده میشود. از ارتودنسی های جدید میتوان به ارتودنسی متحرک، دیمون، نامرئی و لینگوال اشاره کرد. انتخاب نوع درمان و روش مناسب ارتودنسی در اولین ویزیت بیمار مشخص میشود.نوع ارتودنسی بستگی به شرایط فرد و وضعیت دندان ها دارد. با استفاده از ارتودنسی های جدید میتوان مدت زمان درمان ارتودنسی را کاهش داد و به زیبایی دندان ها در طی درمان افزود. در این جا قصد داریم به معرفی ارتودنسی های جدید بپردازیم و توضیحاتی مفیدی در خصوص هر یک از آن ها ارائه کنیم.
همان طور که گفته شد در ارتودنسی جدید دیگر خبری از دستگاه های قدیمی و سنتی نیست. در عوض از ابزارها و وسایل جدید و پیشرفته برای این منظور استفاده میشود. این روش های پیشرفته و به روز نقش به سزایی در زیبایی و درمان دندان ها دارند. ارتودنسی دیمون از جمله ارتودنسی هایی است که در زمره ارتودنسی های جدید قرار گرفته است. این روش با کاهش مدت زمان درمان و بهبود وضعیت فک و دندان در مقایسه با سایر روش ها از هزینه بالاتری برخوردار است.
در گذشته اکثر افراد به دلیل زمانبر بودن درمان از انجام ارتودنسی منصرف میشدند. امروزه با ظهور روش های جدید و کاهش چشمگیر زمان ارتودنسی، این روش نسبت به گذشته مورد استقبال زیاد قرار گرفته است.اساساً از ارتودنسی ثابت، متحرک، نامرئی و دیمون برای متناسب سازی فک و دندان استفاده میشود. روش های جدید با توجه به وسایل و ابزارهای مورد نیاز برای درمان، با یکدیگر متفاوت هستند.
ارتودنسی نامرئی از جمله روش های درمان اختلالات و ناهنجاری های فک و دندان است که در آن از پلاک های شفاف به جای براکت و بریس استفاده میشود. این روش بیشتر در افرادی کاربرد دارد که مایل به دیده شدن دستگاه ارتودنسی بر دندان های خود نیستند. این ارتودنسی اغلب اوقات بیشتر توسط افراد بزرگسالان و کسانی که در موقعیت های اجتماعی خاص قرار دارند، استفاده میشود.
ارتودنسی نامرئی که از ارتودنسی های جدید به حساب میآید، با استفاده از پلاک قادر است دندان ها را به سمت موقعیت مطلوب حرکت دهد. ارتودنسی نامرئی توانسته است جایگاه مناسبی را در بین سایر روش های ارتودنسی به خود اختصاص دهد.
از عمده مزایای این روش، علاوه بر نامرئی بودن میتوان به متحرک بودن آن اشاره کرد. متحرک بودن دستگاه ارتودنسی این امکان را برای فرد فراهم میآورد تا در هنگام غذا خوردن، تمیز کردن دهان، مراسم و مجالس خاص آن را از دهان خارج کرده و بعد از انجام موارد مذکور مجدداً آن را در دهان قرار دهد. لازم به ذکر است برای دست یابی به نتیجه مطلوب لازم است این پلاک ها ۲۰ الی ۲۲ ساعت در دهان فرد بیمار قرار داشته باشند.
از جمله ارتودنسی های جدید میتوان به ارتودنسی دیمون اشاره کرد. در این روش سرعت درمان افزایش و طول درمان تا حد قابل توجهی کاهش مییابد. براکت ها در این روش از یک سیستم خودکار برای حرکت دندان برخوردار هستند. این براکت ها میتوانند فلزی یا شفاف باشند. در این ارتودنسی براکت ها خود بست و دریچه دارند و به طور خودکار باز و بسته میشوند.
مزایای استفاده از ارتودنسی دیمون از این قرار است:
از جمله دلایلی که باعث نامگذاری این ارتودنسی شده است امکان خروج آن از دهان است. در این روش ارتودنسی، براکت ها و دستگاه ارتودنسی بر خلاف ارتودنسی ثابت به دندان ها چسبانده نمیشود. این سیستم به گونه ای طراحی شده است که با سایز دهان افراد کاملاً مطابقت داشته و به طور کلی به دو دسته تقسیم میشود:
از جمله دلایلی که به این ارتودنسی سرامیکی گفته میشود، ماده سرامیکی است که در ساخت براکت ها از آن استفاده شده است. ارتودنسی سرامیکی نیز همانند ارتودنسی نامرئی این امکان را برای فرد به وجود میآورد تا از دیده شدن براکت ها توسط افراد جلوگیری شود؛ از این رو ارتودنسی سرامیکی به همراه ارتودنسی دیمون و نامرئی از محبوب ترین روش ها برای انتخاب بزرگسالان محسوب میشود.
ارتودنسی پشت دندانی همچون دیگر ارتودنسی ها، از ابزارهای خاص مثل براکت و سیم استفاده میکند. این ارتودنسی به دلیل اینکه در پشت دندان ها نصب می شود، این گونه نامگذاری شده است. تمیز کردن این ارتودنسی تا اندازه ای دشوار است.
چند نکته در انتخاب نوع درمان و روش ارتودنسی حائز اهمیت است که می توان موارد زیر را ذکر کرد:
انتخاب ارتودنسی متحرک و دیمون در افرادی که نیازمند رعایت دقیق تر بهداشت است، توصیه میشود. ارتودنسی نامرئی، پشت دندانی و دیمون نیز از جمله انتخاب های مهم برای بزرگسالان و افراد فعال در اجتماع به شمار میآید.
ارتودنسی از جمله روش های درمان و اصلاح ناهنجاری و مشکلات فک و دندان است. در خصوص مناسب ترین سن برای انجام ارتودنسی باید گفت بهترین سن برای ارتودنسی هنگامی است که هم دندان شیری و هم دندان دائمی در دهان بیمار وجود دارد. در این زمان میتوان هر گونه تغییری در فک و دندان ایجاد کرد.
از طرفی سن مناسب برای انجام ارتودنسی در افراد مختلف، متفاوت است. در برخی از افراد بهتر است زمانی ارتودنسی انجام شود که دندان های دائمی درآمده باشند. این در حالی است که در برخی از افراد بهتر است قبل از رویش دندان های دائمی به انجام ارتودنسی مبادرت شود. البته لازم به ذکر است که در همه سنین از کودکی تا میانسالی میتوان اقدام به ارتودنسی نمود. اما هر چه فرد در سن پایین تر باشد، چون استخوان ها نرم تر هستند درمان بهتر و سریعتر صورت میگیرد.
گاهی اوقات برای مرتب کردن دندان ها لازم است فضای کافی در فک وجود داشته باشد. اگر فضا کافی نباشد با کشیدن دندان میتوان این فضا را ایجاد نمود. در شیوه های ارتودنسی و در صورت مراجعه در زمان مناسب میتوان بدون کشیدن دندان با بزرگتر کردن فک فضای کافی برای مرتب کردن دندان ایجاد کرد. پیش از انجام ارتودنسی لازم است بررسی و معاینه دقیق انجام شده و محاسبات لازم صورت گیرد تا تغییرات فک در روند درمان اختلال ایجاد نکند.
منبع: mdpi