هنگامی که دندان های بالا و پایین به راحتی با هم برخورد نداشته باشند، علت آن فک نامرتب است. دو مورد از مشهود ترین نوع عدم تطابق فک، اوربایت (جایی که دندان های فوقانی بیرون زده) و آندربایت (جایی که دندان های پایین در مقابل دندان های فوقانی قرار می گیرند) است. دندانپزشکان و متخصصان ارتودنسی طیف وسیعی از گزینه های درمانی مانند ارتودنسی فک جلو را ارائه می دهند، اما به طور کلی این روند برای اصلاح وضعیت ممکن است یک سال یا بیشتر طول بکشد.
مشکلات ارتودنسی درمان نشده در آینده حتی بدتر می شوند. تمیز بودن و تمیز نبودن دندان ها و دندان های کج و سخت تر، به دلیل پوسیدگی دندان و بیماری پریودنتال در معرض زود از دست رفتن قرار دارند و باعث استرس اضافی در عضلات جویدنی می شوند که می تواند منجر به سردرد، سندرم TMJ و درد شانه، کمر و گردن شود. به علاوه، بستن فک کج و تماس سریع دندان می تواند منجر به فرسایش غیرطبیعی در سطح دندان، دشواری در جویدن و گفتار و فشار بیش از حد روی دندان ها شده و درنتیجه منجر به ایجاد ضایعات روی راس ریشه و آسیب به استخوان حمایت کننده و بافت لثه گردد.
دندان هایی که کج هستند یا در جای مناسب قرار ندارند نیز می توانند ظاهر فرد را از بین ببرند. از مزایای درمان ارتودنسی می توان به دهان سالم تر، ظاهری بهتر و دندان هایی اشاره کرد که به احتمال زیاد مادام العمر دوام دارند.
فقط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی شما می تواند تعیین کند که آیا می توانید از ارتودنسی بهره مند شوید یا خیر. با استفاده از ابزار های تشخیصی که شامل شرح حال پزشکی و دندانپزشکی کامل، معاینه بالینی، مدل های گچی از دندان های شما، عکس برداری و عکس های ویژه با اشعه ایکس است، یک متخصص ارتودنسی یا دندانپزشک می تواند در مورد توصیه ارتودنسی تصمیم بگیرند و یک برنامه درمانی درست برای شما تهیه کنند.
مواردی که نیاز به درمان فوری دارند:
اثرات عدم انطباق فک، جسمی و عاطفی است. وقتی شرایط شدید باشد، می تواند در غذا خوردن، تنفس، خواب و گفتار تداخل ایجاد کرده و باعث ناراحتی و درد شود، حتی اگر فک حرکت نکند. این به این دلیل است که مفصلی که فک بالا و پایین از طریق آن به هم می پیوندد، پیچیده است و در صورتی که قادر به عملکرد صحیح نباشد، درد مزمن اغلب نتیجه آن است. کودکانی که فک نامناسبی دارند می توانند با اذیت و آزار همسالان خود رو به رو شوند و حتی اگر این کار را نکنند، کمبود یا زیاد گزیدگی آن ها باعث خود آگاهی آنها می شود. دندانپزشکان و متخصصان ارتودنسی، بایت ناسازگار را سو گرفتگی می نامند، و بسته به شدت مال اکلوژن، روش های درمانی شامل ارتودنسی فک جلو، دندانپزشکی زیبایی و جراحی را توصیه میکنند.
بریس درمان استاندارد دندان های کج یا شلوغ و فک نامرتب است. روش درمانی سنتی این است که براکت ها را به دندان ها سیمان کرده و آن ها را با سیم وصل کند. در فواصل منظم، معمولا طی یک تا سه سال، یک متخصص ارتودنسی سیم را سفت می کند که به تدریج دندان ها و فک را به سمت همترازی حرکت می دهد. بریس ها اغلب یک روش درمانی برای اوربایت هستند.
هنگامی که عدم انطباق فک با بریس های معمولی برای رسیدن به نتیجه رضایت بخش بیش از حد باشد، ممکن است متخصص ارتودنسی از بریس های سر استفاده کند. هدگیر عقب راننده فک بالا را به عقب حرکت می دهد و هدگیر کششی فک بالا را به جلو حرکت می دهد. هر دو نوع هدگیر با سیم های داخلی و خارجی و یک یا دو بند که روی سر و گردن قرار می گیرند، ثابت می شوند. هدگیر ها روزی 12 تا 14 ساعت استفاده می شوند.
منبسط کننده فک فوقانی زیر اندام را اصلاح می کند. منبسط کننده فک بالا یک دستگاه قاب سیم است که در سراسر قسمت بالایی قرار می گیرد. بیمار هر شب با استفاده از یک کلید مخصوص، مقدار انبساط را مقدار زیادی گسترده می کند. بعد از حدود یک سال، فک فوقانی برای اصلاح عدم انطباق پهن می شود.
گزینه درمان عدم تطابق فک برای بزرگسالانی که وضعیت خفیفی دارند، دندانپزشکی زیبایی است. در بعضی موارد دندانپزشک می تواند دندان های پایین را شکل داده و روی دندان های فوقانی روکش قرار دهد. با این کار عدم تطابق فک برطرف نمی شود، اما می تواند باعث کاهش توجه آن شده و باعث می شود هنگام بسته شدن دهان، دندان های تحتانی پشت قسمت بالایی استراحت کنند.
در موارد شدید عدم انطباق فک، ممکن است به عمل فک ارتوگناتیک نیاز باشد. یک جراح فک و صورت از پلاک ها، پیچ ها و سیم های فک برای رفع مشکل استفاده می کند. جراحی معمولا فقط در مواردی توصیه می شود که عدم انطباق بر عملکرد های روزمره مانند غذا خوردن، گفتار و خواب تأثیر بگذارد.
دستیابی به وسایل ارتودنسی برای تمیز کردن دندان ها می تواند چالش برانگیز باشد. مسواک زدن دو بار در روز با خمیر دندان، فلوراید و یک بار در روز استفاده از نخ دندان، بیشترین شانس را برای دندان های سالم و بدون حفره پس از پایان درمان فراهم می کند. یک بار در روز دهان را با دهانشویه بشویید. این دهان شویه ضد باکتری، محافظت بیشتری از دندان ها با کاهش باکتری ها و پلاک ها ایجاد می کند .
بیشتر بخوانید: