دندان هایی مرتب و منظم که در یک ردیف قرار داشته باشند، امروزه به عنوان یکی از معیارها و ملاک های زیبایی شناخته می شوند. دندان های مرتب و ردیف، تاثیر زیادی در زیبایی و دلنشین بودن لبخند شما دارند. داشتن یک لبخند زیبا، یکی از موثرترین راه های جلب اعتماد افراد در برخورد اول است. به این ترتیب، شما دلنشین تر و جذاب تر به نظر می رسید و راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید و اعتماد به نفس شما در روابط اجتماعیتان بیشتر می شود.
همچنین دندان هایی مرتب و منظم، از طریق راحت تر کردن دسترسی برای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، سلامت و بهداشت دهان و دندان هایتان را ارتقا می دهند و تا حد زیادی از پوسیده و خراب شدن دندان های شما جلوگیری می کنند.
بهترین و موثرترین روش برای مرتب کردن دندان های بهم ریخته، انجام ارتودنسی روی دندان ها است.
در صورتی که دندانپزشک شما، برای حل مشکلات دندانیتان، انجام ارتودنسی را به شما پیشنهاد کرده باشد، احتمالا شما به دنبال یک روش برای انجام ارتودنسی ساده هستید. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید که شما را با ارتودنسی و روش های مختلف انجام آن آشنا کنیم.
ارتودنسی دندان ها یکی از شاخه های علم دندانپزشکی است که به درمان و زیباسازی دندان ها و فک هایی که در موقعیت مناسبی قرار نگرفته اند و ناهنجاری دارند، کمک می کند. برای انجام این روش دندانپزشکی، دندانپزشک متخصص ارتودنسی که ارتودنتیست نام دارد، دستگاه هایی به نام بریس های ارتودنسی را روی دندان های شما قرار می دهد.
این بریس ها به آرامی و به صورت مداوم تا پایان دوره درمانی، به دندان های شما فشار وارد می کنند. در اثر وارد شدن این فشار روی دندان ها، دندان های شما جا به جا می شوند. این جا به جایی تا حدی که دندانپزشک از وضعیت دندان های شما راضی شود، ادامه پیدا می کند.
در تمام کلینیک های تخصصی ما، 30 درصد کل هزینه در ابتدا گرفته می شود و باقی هزینه به صورت اقساطی در طول دوره درمان دریافت می گردد.
ارتودنسی دندان ها با دو روش کلی انجام می شود که هر کدام از این دو روش، به روش های دیگر ارتودنسی تقسیم می شوند. این دو روش کلی عبارتند از ارتودنسی با کمک بریس های ثابت و ارتودنسی با استفاده از بریس های متحرک. همان طور که از اسم این دو روش پیدا است، در انجام ارتودنسی با کمک بریس های ثابت، براکت های این بریس های ثابت روی دندان های بیمار چسبانده می شوند و بیمار نمی تواند این بریس ها را از دهان خود خارج کند.
انواع روش های ارتودنسی با کمک بریس های ثابت عبارتند از: ارتودنسی فلزی یا سنتی، ارتودنسی سرامیکی یا دیمون و ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی. در انجام ارتودنسی با کمک بریس های متحرک، بریس ها قابلیت جا به جایی دارند و بیمار می تواند آن ها را از دهان خود خارج کند. ارتودنسی اینویزیلاین یا شفاف، نوعی ارتودنسی دندان است که به روش متحرک انجام می شود.
منظور از ارتودنسی فلزی، همان نوع سنتی ارتودنسی است که با استفاده از براکت های زمخت فلزی انجام می شود. احتمالا شما با این نوع از ارتودنسی ها بیشتر آشنایی دارید. با کمک ارتودنسی فلزی، می توان حتی شدیدترین مشکلات و ناهنجاری های مربوط به فک و دندان ها را درمان کرد.
ارتودنسی فلزی، مطمئن ترین روش انجام ارتودنسی برای درمان ناهنجاری های دهان و دندان ها است و در عین حال، ارزان ترین روش انجام ارتودنسی محسوب می شود. طول دوره درمان در ارتودنسی فلزی در افراد مختلف متفاوت بوده و از یک تا سه سال متغیر است.
در انجام ارتودنسی سرامیکی، به جای براکت های فلزی، از براکت های سرامیکی استفاده می شود. این براکت های سرامیکی، به شکل شفاف یا هم رنگ دندان های بیمار ساخته می شوند. به دلیل شفاف یا همرنگ دندان ها بودن این براکت ها، مخاطب نمی تواند به راحتی آن ها را تشخیص دهد؛ همین ویژگی ارتودنسی سرامیکی را به نوعی ارتودنسی نامرئی تبدیل می کند.
به دلیل نامرئی بودن این نوع از انواع ارتودنسی های ثابت، افراد بسیاری متقاضی انجام ارتودنسی با روش سرامیکی هستند؛ اما باید توجه کرد که براکت های سرامیکی، به اندازه براکت های فلزی مقاوم نیستند و اگر از آن ها به درستی مراقبت نشود، ممکن است آسیب ببینند یا بشکنند.
ارتودنسی لینگوال یکی دیگر از انواع ارتودنسی های ثابت است که به صورت نامرئی انجام می شود. علت نامرئی بودن این روش ارتودنسی این است که بریس های ارتودنسی لینگوال، که به لحاظ ساختاری و سخت افزاری بسیار شبیه به بریس هایی که در ارتودنسی فلزی استفاده می شوند هستند. به جای این که در قسمت جلویی دندان ها قرار داده شوند، در پشت دندان ها قرار می گیرند.
به دلیل دسترسی مشکل به قسمت های پشتی دندان ها برای نصب بریس های لینگوال یا ترمیم و تعویض آن ها در صورت لزوم، ارتودنسی لینگوال گران ترین نوع ارتودنسی نسبت به سایر انواع روش های انجام ارتودنسی ثابت است.
ارتودنسی اینویزیلاین، شفاف، نامرئی یا ژله ای تنها روش از روش های مختلف انجام ارتودنسی است که توسط بریس های متحرک انجام می شود. این بریس های متحرک از نوعی پلاستیک شفاف ساخته می شوند و پس از آن که روی دندان ها قرار می گیرند، مخاطب نمی تواند به راحتی آن ها را تشخیص دهد.
ارتودنسی شفاف، گران ترین نوع انجام ارتودنسی محسوب می شود. طول دوره درمانی با کمک بریس ها یا پلاک های شفاف ارتودنسی اینویزیلاین، نسبت به سایر انواع ارتودنسی ها کوتاه تر است و تقریبا از 6 تا 18 ماه طول می کشد. ارتودنسی اینویزیلاین، تنها قادر به رفع مشکلات و ناهنجاری های خفیف تا متوسط دندان است و ناهنجاری های شدید را درمان نمی کند.
با توجه به توضیحاتی که درباره روش های مختلف انجام ارتودنسی داده شد، می توان گفت که چیزی به اسم ارتودنسی ساده وجود ندارد و انواع روش های مختلف انجام ارتودنسی، هر کدام نقاط ضعف و قوتی دارند و برای انجام تمام آن ها باید مدت زمان تقریبا طولانی صرف کرد.