جراحی فک پایین یا بالا که به آن جراحی ارتوگناتیک گفته میشود، بینظمی های استخوان های فک را اصلاح می کند و فک ها و دندان ها را برای اصلاح روش کار آن ها، مرتب می کند. انجام این جراحی و رفع مشکلات باعث بهبود وضعیت چهره شما نیز می شود. اگر شدت مشکلات و ناهنجاری های دندان ها و فک، بسیار زیاد باشد، برطرف کردن آن ها، فقط با انجام ارتودنسی فک پایین یا بالا و یا هر دو صورت نمی گیرد.
در این صورت باید کار درمان ارتودنسی در کنار جراحی انجام بگیرد. شما باید از دو پزشک جراح و ارتودنتیست کمک بگیرید و این دو پزشک با مشورت با هم، باید در مورد درمان، تصمیم بگیرند. معمولا مدتی قبل از شروع جراحی و پس از انجام جراحی بر روی فک، باید درمان ارتودنسی صورت بگیرد که به آن درمان ارتودنسی جراحی فک پایین گفته می شود.
در این نوع روش درمانی متخصص ارتودنسی می تواند با جراح دهان، فک و صورت شما همکاری کند تا یک برنامه درمانی معین و منظم برای شما تعیین کنند.
این نوع درمان باعث بهبود بسیاری از مواردی که با آن ها مشکل دارید می شوند که عبارتند از:
همانطور که این نوع درمان، مزایای بسیار زیادی دارد؛ مسلما مانند تمام روش های درمانی و جراحی با نواقص و خطراتی هم روبه روست و بیخطر نیست؛ اما اگر متخصص جراحی فک و صورت و متخصص ارتودنسی، همیشه با هم در ارتباط باشند و با هم همکاری لازم را داشته باشند، این خطر ها به حداقل ممکن میرسند. خطرات ارتودنسی جراحی فک پایین شامل موارد زیر است:
همچنین این نوع درمان ممکن است هم برای فک بالا و هم فک پایین و یا هر دو فک انجام شود. ما در این مقاله بیشتر تمرکزمان بر روی فک پایین می باشد؛ اما توضیح مختصری هم در مورد روند جراحی فک بالا می دهیم.
در ارتودنسی جراحی فک بالا، ابتدا جراح یک برش در ناحیه مورد نظر ایجاد می کند و آن را در صورت لزوم به جلو، عقب، بالا یا پایین حرکت می دهد و با پلاک و پیچ های مخصوص، فک را در جای واقعی خودش محکم می کند. برخی اوقات در جراحی فک بالا مواردی مانند کراس بایت، نیش باز، شلوغ بودن دندان ها و عقب یا جلو بودن بیش از حد فک درمان میشوند.
بیشتر بخوانید … ارتودنسی الاینر
ناهنجاری های مربوط به فک پایین که نیاز به ارتودنسی و جراحی به صورت همزمان و در کنار هم دارند، شامل عقب رفتن فک و پایین یا جلو بودن بیش از حد فک پایین می شود.
برای رفع این مشکلات در جراحی، جراح ابتدا برش هایی را در پشت مولرها و از طول استخوان فک ایجاد میکند تا قسمت جلویی فک بتواند به صورت یک واحد مجزا حرکت کند. پس از آن، فک را به موقعیت جدید خودش منتقل می کنند و صفحات و پیچ ها را قرار میدهد و آن ها را در جای مناسب خودش محکم می کند.
همچنین پس از انجام جراحی و بعد از گذراندن دوران نقاهت، باید به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کرده و باقی درمان فک را با ارتودنسی فک پایین شروع کنید؛ که معمولا ارتودنسی و جراحی فک پایین حدود چهار سال زمان می برد. البته طول درمان به صورت کامل، بستگی به شدت مشکل فرد دارد و زمان اعلام شده به صورت حدودی است.
بیشتر بخوانید … ارتودنسی بزرگسالان
در بیشتر موارد، متخصص ارتودنسی، بریس ها را قبل از جراحی روی دندان های شما قرار می دهد. معمولا بین ۱۲ تا ۱۸ ماه قبل از جراحی باید از بریس های ارتودنسی استفاده کنید تا دندان ها و فک شما برای جراحی فک پایین آماده شوند.
پس از آن، متخصص ارتودنسی و جراح فک به صورت همزمان با هم همکاری میکنند تا برنامه درمانی شما را جلو ببرند. همچنین عکس برداری با اشعه ایکس و نمونهبرداری از دندان ها، بخشی از برنامه ریزی برای جراحی فک به شمار میرود. گاهی اوقات نیاز است که برای برطرف کردن مشکلات فک پایین و دندان ها و تغییر شکل آن ها از اصلاحات مختلفی مانند تاج دندان استفاده کرد.
همچنین با اسکن سه بعدی که از دندان و فک شما گرفته می شود، به وسیله یک برنامه رایانهای، برنامهریزی انجام میشود و شما می توانید حتی قبل از شروع درمان، روند و طول درمان خود را با استفاده از آن برنامه مشاهده کنید.
پس در واقع گاهی اوقات برای بهتر جلو رفتن روند درمان، پزشکان از برنامه ریزی جراحی مجازی قبل از جراحی واقعی استفاده می کنند. شما بعد از جراحی ممکن است با درد و تورم مواجه شوید؛ اما پس از بهبودی کامل و طی کردن طول درمان، مشکلاتتان به مرور حل می شود.
پس از جراحی فک پایین، پزشک دستورالعمل های مختلفی را در اختیارتان قرار میدهد که باید آن ها را رعایت کنید. این دستورالعمل ها شامل موارد زیر است: