امروزه علم و دانش و تکنولوژی با سرعت بالایی در حال پیشرفت است و در هر زمینه ای دچار تحول شده که ارتودنسی نیز از این پیشرفت مستثنی نبوده است. ارتودنسی پیشرفته از جمله پیشرفت هایی است که در زمینه دندانپزشکی و ارتودنسی به وجود آمده است. در این مقاله از مجله تهران اورتو با این نوع از ارتودنسی ها بیشتر آشنا خواهیم شد.
ارتودنسی یک شاخه از دندانپزشکی است که به تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های دندان ها و فک ها می پردازد. هدف اصلی از ارتودنسی دندان، بهبود ظاهر دندان ها و فک و افزایش عملکرد آنها است.
با استفاده از ارتودنسی دندان، مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان ها، فضای بین دندان ها، کراس بایت ها، تراکم یا پراکندگی نامناسب دندان ها و اختلالات فک می توانند تصحیح شوند. این روش علاوه بر بهبود ظاهر، میتواند به بهبود عملکرد دندان ها و فک ها کمک کند. ارتودنسی به دو گروه ثابت و متحرک تقسیم شده اند و هر کدام زیر مجموعه خاص خود را دارند.
امروزه روش های جدیدی برای ارتودنسی به وجود آمده اند که با بهره گیری از بروز ترین وسایل و متد روز به انجام هر چه بهتر و سریع تر ارتودنسی کمک زیادی کرده اند. در گذشته ارتودنسی دلهره آور، ترسناک و دردآور انجام می شده که میل و اشتیاقی برای افرادی که قصد انجام ارتودنسی داشتند، باقی نمی گذاشته است. خوشبختانه امروزه با توجه به پیشرفت چشمگیری که در حوزه دندانپزشکی اتفاق افتاده است، ارتودنسی راحت تر و با کمترین دلهره و ترس انجام می شود و نتایج فوق العاده تری را به دنبال دارد.
بیشتر بخوانید : ضروریات ارتودنسی و انواع آن
ارتودنسی پیشرفته در حال حاضر به پنج روش زیر انجام می گیرد که در آینده با پیشرفت علم و تکنولوژی ممکن است به این تعداد نیز افزوده شود.
یکی از روش های درمانی ارتودنسی پیشرفته است که به کمک دستگاه های ارتودنسی (براکت، سیم، پلاستیک) به اصلاح ناهنجاری دندان و فک می پردازد. این براکت ها در پشت دندان و به سمت زبان نصب می شوند و به همین خاطر به آن ارتودنسی پشت دندانی یا داخلی نیز می گویند.
از مزایای ارتودنسی لینگوال به غیر قابل مشاهده بودن و اصلاح مشکلات و ناهنجاری های شدید و پیچیده می توان اشاره کرد. معایب این نوع ارتودنسی شامل استفاد سخت و مشکل از آن و مدت زمان درمانی بیشتر به نسبت ارتودنسی ثابت است. ارتودنسی لینگوال در درمان ناهنجاری های اوربایت، آندربایت،کراس بایت و شلوغی و فاصله دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
همانطور که از نام این توع ارتودنسی پیداست به صورت متحرک و با قابلیت خروج از دهان ساخته شده و متشکل از انواع بریس ها است. از انواع این نوع ارتودنسی می توان به ارتودنسی نامرئی، هاولی و فانکشنال اشاره کرد. مزایای این نوع ارتودنسی شامل متحرک بودن، قابل تنظیم بودن پلاک ها و رعایت ساده تر نکات بهداشتی است. همچنین از معایب این نوع ارتودنسی می توان به عدم کارایی در ناهنجاری های شدید و بالا بودن هزینه آن در بعضی موارد اشاره کرد. این نوع ارتودنسی برای افرادی که دارای ناهنجاری با درجه متوسط هستند تجویز می شود.
همان طور که از نام این نوع ارتودنسی پیداست، به صورت نامرئی ساخته شده و بر روی دندان متصل می شود. به عبارت بهتر وقتی بیمار دهان خود را به هر دلیل باز کند یا لبخند بزند، به هیچ وجه قابل رویت و مشاهده نیست. انواع ارتودنسی نامرئی شامل ارتودنسی لینگوال، همرنگ با پلاک، شفاف و بدون سیم است.
از مزیت های این نوع ارتودنسی می توان به نامرئی و غیرقابل مشاهده بودن، کاهش خطر پوسیده شدن دندان و قابلیت جدا شدن از دندان اشاره کرد. همچنین از معایب آن می توان به عدم کارایی در ناهنجاری های شدید و استخوانی و هزینه بالاتر نسبت به سایر روش ها اشاره کرد. کارایی این روش در ناهنجاری کراس بایت، اوربایت و آندربایت که شدت آن کم یا متوسط است و همچنین شلوغی دندان است.
یکی از شفاف ترین ارتودنسی ها ارتودنسی الاینر است که شباهت ظاهری زیادی به نایت گارد دارد. این قالب که بسیار شفاف و نامرئی است و از پلاستیک پزشکی تهیه شده، دندان ها را به جای طبیعی خود حرکت داده و فیکس می کند. در این روش بر خلاف اکثر ارتودنسی ها هیچ احتیاجی به سیم و براکت نیست. در واقع این پلاک های شفاف به تنهایی قادرند دندان ها را اصلاح کنند.
از مزایای این نوع ارتودنسی می توان به قابلیت جدا شدن از دهان، نامرئی بودن، جلوگیری از پوسیدگی دندان، حفظ رنگ دندان و تامین بهداشت دهان و دندان اشاره کرد و تنها عیب آن در این است که برای رسیدن به نتیجه مطلوب و درمان در کوتاه ترین مدت ممکن به همکاری بالای بیمار، نیازمند است.
ارتودنسی دیمون یکی از جدیدترین روش های ارتودنسی است. این روش با استفاده از کش های بسیار کوچک و ظریف، سیم را با ابزار قفل و بستی که دارد، به براکت متصل می کند.
مزایای این نوع ارتودنسی، کاهش مراجعات بیمار به پزشک، فرسایش کمتر، مقرون به صرفه بودن، میزان درد کمتر، طول درمان کوتاه تر و نتیجه عالی است. از معایب این نوع ارتودنسی می توان به آزار دهنده بودن استفاده در روزهای اول نصب اشاره کرد.
مینی اسکرو یا مینی ایمپلنت از نمونه هایی است که تحول گستردهای در روش های درمانی ارتودنسی قدیمی و جدید به وجود آورده است. این روش ارتودنسی جدید بیشتر برای مواقعی که دندانپزشک متخصص نیاز به حرکت دادن یک دندان بدون جابجایی دیگر دندان ها دارد، کاربرد دارد. استفاده از مینی اسکرو در این روش ارتودنسی به راحتی می تواند منجر به اصلاح جایگاه دندان ها شود. این شامل بسته شدن فضاهای خالی بین دندان ها، صاف کردن دندان ها و از بین بردن انحراف بین آنها، درمان اپن بایت دندان ها و در نهایت رفع انحراف و چرخش هایی که دندان ها دارند، از طریق مینی اسکرو قابل برطرف شدن است.
در انتخاب بهترین روش ارتودنسی، عواملی نظیر سن، شرایط و وضعیت جسمانی نقش مهمی ایفا می کنند. برای کودکان، استفاده از ارتودنسی متحرک یا دیمون به منظور رعایت بهتر بهداشت دندانی توصیه می شود. از سوی دیگر، ارتودنسی نامرئی، زبانی و دیمون برای افراد بزرگسال و فعال در جامعه مناسب به نظر می رسد. این عوامل می توانند در انتخاب ارتودنسی جدید یا مدل مناسب ارتودنسی توسط یک متخصص ارتودنسی قبل از شروع درمان مورد توجه قرار گیرند.
با توجه به این که ارتودنسی پیشرفته انواع گوناگونی دارد باید دید ناهنجاری دندان ها یا فک شما از چه نوع و درجه ایست و چه نوع ارتودنسی برای آن قابل تجویز است. متخصص ارتودنسی پس از تشخیص نوع و درجه ناهنجاری، مناسب ترین نوع ارتودنسی را تجویز کرده و سپس قیمت و نحوه پرداخت آن را مشخص می کند. پس نتیجه می گیریم که، تعیین مقدار هزینه و قیمت، توسط ارتودنتیست پس از تشخیص و تعیین موارد بالا مشخص می شود. ولی با توجه به تعرفه موجود در سال 1402 در زیر جدول قیمت ارتودنسی را به طور حدودی و میانگین می توانید مشاهده کنید.
نوع درمان | هزینه به تومان |
---|---|
نوع درمان | هزینه به تومان |
ارتودنسی ثابت دو فک بدون کشیدن دندان | از ۶۵ به بالا |
ارتودنسی ثابت دو فک با کشیدن دندان | از ۶۷ به بالا |
ارتودنسی دیمون به ازای هرفک اضافه می شود | از ۲۰ به بالا |
ارتودنسی سرامیکی(همرنگ) به ازای هر فک اضافه می شود | از ۱۰ به بالا |
ارتودنسی متحرک دو فک | از ۲۵ به بالا |
دستگاه فانکشنال | از ۳۰ به بالا |
ارتودنسی متحرک دو فک | از 70 به بالا |
مینی اسکرو هرعدد | از 6 به بالا |
برای اینکه بتوانیم زمان تقریبی درمان با ارتودنسی را تعیین کنیم باید عوامل زیر را در نظر بگیریم:
نکته: به طور تقریبی برای درمان کامل با ارتودنسی پیشرفته، حداقل ۶ ماه زمان لازم است. البته این زمان به صورت تقریبی است و ممکن است بیشتر از این مدت نیز به طول بیانجامد.
به طور کلی ارتودنسی برای مرتب کردن دندانها و فک انجام می گیرد و مسلما انجام این کار کمی درد خواهد داشت. اما بصورت جزئی تر اگر بخواهیم درباره درد ارتودنسی در انواع روش های آن صحبت کنیم، در روش های ثابت ارتودنسی و در برخی از انواع روش های ارتودنسی متحرک، بخاطر فشاری که از سیم ها و براکت ها بر روی دهان و دندان وارد می شود، ممکن است بیمار احساس درد داشته باشد که با مصرف مسکن این درد تسکین خواهد یافت. اما در روش های پیشرفته ارتودنسی بخاطر اینکه سیم و براکت ها حذف شده اند، احتمال بروز درد بسیار اندک است، ولی ممکن است در روزهای اول نصب ارتودنسی بخاطر عادت نداشتن به این درمان احساس ناخوشایندی داشته باشید که با تداوم استفاده از آن، این احساس نیز برطرف خواهد شد.