اگر می خواهید که با رابطه ارتودنسی و سردرد آشنا شوید، با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
ارتودنسی از شاخه های دندانپزشکی است که به جفت شدن دندان ها و هماهنگی آنها کمک می کند. ارتودنسی جنبه زیبایی داشته و عملکرد دهان و دندان را بهبود می بخشد. در این راه از ابزارهای خاصی استفاده می شود. این ابزارها شامل براکت، سیم و بند می باشد. به حلقه هایی که دور دندان ها ثابت شده و مانند لنگر بریس هاست، بند گفته می شود.
این بندها به وسیله مواد مخصوص به دندان های عقب وصل می شوند. براکت ها عموماً در قسمت جلوی دندان ها، بکار گرفته شده و سیم به صورت قوسی شکل از درون براکت ها گذشته و به باندها وصل می شود. وقتی سیم محکم می شود، به دندان ها فشار وارد آمده و با مرور زمان دندان ها در محل مورد نظر قرار می گیرند.
افرادی که از این وسایل برای تراز و هماهنگ کردن دندان ها استفاده می کنند لازم است به طور مرتب اقدام به سفت کردن بریس ها نمایند. ارتودنسی نیز همانند هر درمانی خالی از درد و ناراحتی نیست. قرار گرفتن براکت ها و سیم روی دندان، موجب احساس درد می شود.
تحقیقات نشان داده است اغلب سردردها همانند سردردهای میگرنی که دردشان یکطرفه است، به علت مشکلات فک و دندان می باشد. اختلال در ارتباط دندان های بالا و پایین و چگونگی قرارگیری آنها می تواند موجب درد در گیجگاه و فک شده و منجر به سردردهای میگرنی گردد.
نتایج یک بررسی حاکی از آنست افرادی که به سردرد دچار بوده و سردرد آنها میگرن تشخیص داده شده و در ناحیه گیجگاه و فک دچار مشکل بوده اند، با درمان مشکل گیجگاه، سردرد آنها نیز درمان شده است.
البته سردرد اغلب اوقات می تواند از علل ارتودنسی باشد که بخاطر بریس های ارتودنسی ثابت است. هنگامی که وسایل ارتودنسی ثابت محکم به دندان ها وصل می شوند این احتمال وجود دارد که بیمار به سردرد دچار شود. سفت بسته شدن براکت ها و سیم علاوه بر دندان ها به صورت، سر و گردن نیز فشار آورده و احساس درد حتی می تواند به اطراف چشم و شقیقه نیز کشیده شود.
برای رفع سردرد ناشی از سفت بسته شدن بریس ها، باید با مخصص ارتودنسی صحبت کرد که آیا این امکان وجود دارد بریس ها شل تر شوند یا خیر. در صورت عدم امکان، می توان آنرا با روشهای زیر کاهش داد:
افرادی که مبتلا به قفل شدن فک بوده و یا دچار دندان قروچه هستند، نیز می توانند سردرد را تجربه کنند. سردرد ناشی از ارتودنسی به خاطر سفت بودن بریس یا دشوار بودن حرکت است که می تواند درد را به نواحی دیگر مثل سر و گردن انتقال دهد.
از آنجایی که سردرد نشانه ای از یک نوع بیماری است هرگز نباید از آن غافل شد و آنرا دست کم گرفت. برخی از سردردها نگران کننده نیستند. اما بعضی دیگر که با خوردن مسکن خوب نمی شوند را باید جدی گرفت و علت را جویا شد.
مشکلات فکی نیز با سر ارتباط داشته و بهداشت دهان و دندان تضمین کننده سلامت سر نیز می باشد. تحقیقات انجام شده نشان می دهد که مشکلات فکی عامل سردردهای میگرنی بوده و این نوع سردرد می تواند با طرز قرارگیری دندان ها و ارتباط دندان ها و فک در ارتباط باشد. پس میتوان چنین نتیجه گرفت که اگر فردی هم دندان درد داشته باشد و هم از سردرد رنج ببرد، قطعاً علامت شان یکی است.
البته قرارگیری ارتودنسی متحرک در دهان نیز می تواند سبب بیشتر بازشدن دهان و افزایش تنفس شود. این مسئله سبب می گردد که دهان خشک شده و بدن کم آب شود. کم آبی خود عاملی برای سردرد و میگرن می باشد. برای رفع این موضوع باید مایعات بیشتری مصرف کرد و آب از دست رفته را به بدن باز گرداند.
عامل دیگری که می تواند در ارتودنسی موجب سردرد شود، وسیله گرد و کوچکی بنام اسپیسر است. این وسیله بین دندانهای آسیاب و پیش قرار داده می شود. استفاده از این وسیله ضروری بوده و درد شدیدی ایجاد می کند. این درد می تواند به فک، گونه، گوش و پیشانی کشیده شده و سبب میگرن شود.
همان طور که گفته شد با ارتودنسی قادریم اغلب مشکلات و نابهنجاری های دندانپزشکی مثل کج بودن دندانها را رفع کرده و موجب زیبایی و افزایش عملکرد آنها شویم. با اینکه بریس های ارتودنسی این عیوب را برطرف می کند اما ممکن است در طول درمان سبب سردرد و ناراحتی شود. البته در برخی از افراد نیز دیده شده است که ارتودنسی سبب کاهش سردرد گردیده است.
همه افراد در طول زندگی خود، کم و بیش سردرد را تجربه کرده و با آن روبرو شده اند. سردرد به هیچ عنوان اتفاق خوشایندی نبوده و می تواند زندگی فرد را مختل کند. عوامل مختلفی وجود دارند که موجب بروز این درد ناخوشایند می شوند.
سردرد از جمله دردهای شایع در درمان ارتودنسی است و همه افرادی که بریس را تجربه کرده اند حتماً در هنگام تنظیم و سفت شدن براکت ها، درد را نیز چشیده اند. سفت کردن بریس ها موجب فشار بر روی دندان شده و بطور تدریجی آن ها را به وضعیت درست انتقال می دهد. فشار براکت ها طی یک یا دور روز موجب درد دندان و فک شده و می تواند به شکل سردرد ظاهر شود.
اگر بعد از درمان، سردرد همچنان تداوم یافت این احتمال وجود دارد که ارتودنسی منشأ سردرد نباشد. در اینجا لازم است که برای تشخیص علت درد به پزشک مراجعه کرد. اغلب اوقات ارتودنسی می تواند عاملی برای رفع سردرد باشد و آنرا تسکین دهد.
غالباً مشکلات دندانپزشکی عاملی برای فشار بر فک و عضلات بوده و می تواند سبب سردرد مزمن گردد. اگر سردرد به خاطر مشکلات و ناهنجاری دهان و دندان باشد، ارتودنسی می تواند باعث درمان سردردهای میگرنی شود. ارتودنسی عملکرد فک را بهبود بخشیده و از فشار عضلات می کاهد در نتیجه سردرد درمان می شود.
عدم قرارگیری درست دندانها بر روی همیگر نیز از علل سردرد است. در اینجاست که ارتودنسی به کمک فرد آمده و با تراز کردن دندان ها و هماهنگی بین آنها این مشکل را رفع می کند.