مراحل ارتودنسی ثابت دندان از اقدامات لازم برای انجام ارتودنسی است که با نهایت دقت و ظرافت برای فرد انجام می شود. ارتودنسی از روش های مرتب کردن و زیباسازی دندان ها به شمار می آید. با استفاده از ارتودنسی می توان ناهنجاری ها و مشکلات زیادی را رفع کرد.
اگر شدت ناهنجاری ها زیاد باشد، قطعاً مدت زمان بیشتری برای انجام مراحل ارتودنسی ثابت دندان مورد نیاز خواهد بود. مراحل ارتودنسی دندان ثابت با توجه به درخواست و انتظارات افراد به دو گروه تقسیم بندی می شوند: گروه اول مختص بیمارانی است که به منظور زیبایی اقدام به درمان می کنند. گروه دوم مخصوص افرادی است که در زمینه سلامت و عملکرد دندان ها مشکل دارند.
ارتودنسی ثابت یکی از روش های مطمئن و ایمن برای رفع مشکلات نامرتبی دندان هاست. با استفاده از تجهیزات و ابزارهای مختلف می توان لبخندی زیبا خلق کرد. با استفاده از دستگاه ارتودنسی می توان مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان را اصلاح و درمان کرد.
ارتودنسی به روش های مختلف انجام می شود. ارتودنسی ثابت دندان یکی از پرکاربردترین روش ها محسوب می شود. این دستگاه ها برای مدت طولانی به دندان وصل بوده و تا پایان دوره درمان قابل برداشتن و جابه جایی نیست.
همانطور که گفته شد، ارتودنسی دندان از جمله روش های رفع مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان است. با کمک این روش می توان با برطرف کردن نامرتبی دندان ها و بهم ریختگی آن ها سبب زیبایی لبخند و چهره شد. طول دوره درمان در این روش ارتودنسی چیزی حدود 2 – 1.5 سال است که در صورت شدیدتر بودن مشکل، ممکن است این زمان افزایش یابد. مراحل ارتودنسی ثابت دندان به ترتیب عبارتند از:
جلسه مشاوره، نخستین مرحله از مراحل ارتودنسی دندان ثابت است که در طی مراجعه به مطب انجام می شود. در این جلسه بیمار در خصوص مشکلات و دغدغه های خود با متخصص ارتودنسی صحبت می کند. در طی جلسه در مورد نکات مثبت و منفی روش های ارتودنسی گفتگو می شود. سپس ارتودنتیست به معاینه و بررسی دقیق دندان ها پرداخته و مشکلات و ناهنجاری های دهان و دندان بیمار مشخص می شود.
با انجام رادیوگرافی، از فک و دندان های فرد عکس گرفته می شود. با استفاده از عکس دندان ها مشکلات به طور واضح تر مشهود شده و درمان به طور دقیق تر طرح ریزی می شود. با عکس OPG وضعیت ریشه های دندان و نحوه قرارگیری آن ها مشخص شده و درمان بر طبق آن برنامه ریزی می شود. با توجه به اقدامات انجام شده هزینه ارتودنسی دندان ثابت نیز تعیین و برآورد می شود.
آموزش در خصوص نحوه درست مسواک زدن و رعایت بهداشت دهان و دندان از جمله مراحل ارتودنسی ثابت دندان محسوب می شود. با استفاده از این مرحله احتمال بروز پوسیدگی، عفونت و بیماری لثه کاهش می یابد.
پیش از شروع درمان و نصب دستگاه ارتودنسی روی دندان، ابتدا متخصص ارتودنسی به ترمیم مشکلات دندان ها پرداخته و در صورت وجود پوسیدگی به رفع آن ها می پردازد. چون دستگاه ارتودنسی تا زمان زیادی روی دندان ها باقی خواهد ماند از این رو دندان ها جرم گیری می شوند تا هر گونه پلاک از روی دندان ها زدوده شود.
نصب و قراردادن بریس و براکت ها روی دندان یکی دیگر از مراحل ارتودنسی ثابت دندان است. در این مرحله تنظیم براکت ها به مدت زمان بیشتری نیاز خواهد داشت. تک تک براکت ها روی هر کدام از دندان ها با چسب چسبانده می شوند. سیم ارتودنسی، براکت ها را به یکدیگر وصل می کند. اگر لازم باشد در این مرحله برای اثربخشی بیشتر از کش ارتودنسی نیز استفاده می شود.
بعد از نصب دستگاه ارتودنسی روی دندان ها، نیرو و فشار وارده از طرف دستگاه ارتودنسی بر دندان ها، باید به طور مرتب کنترل و بررسی شود. از این رو جلساتی برای مراجعات منظم تنظیم می شود. یکی از موارد مهم در ارتودنسی ثابت مدیریت صحیح حرکت دندان ها و میزان نیروی وارده به آن هاست. اگر لازم باشد در طی جلسات نیرو برای حرکت درست دندان ها تجدید می شود.
بعد از اتمام دوره درمان ارتودنسی ثابت، متخصص بریس ها را از روی دندان ها برمی دارد. بعد از آن بیمار تحت معاینه قرار می گیرد. جرم گیری انجام شده و عکس دندان ها پیش از درمان و بعد از آن با هم مقایسه می شوند. برداشتن بریس ها به زمان زیادی نیاز ندارند.
با برداشتن دستگاه ارتودنسی و جرم گیری دندان، برای تثبیت وضعیت درمان و قرارگیری دندان ها در موقعیت جدید، از ریتینر استفاده می شود. پس از به پایان رسیدن دوره درمان مراجعات همچنان باید ادامه داشته باشد. با استفاده از نگهدارنده، دندان ها به ثبات دائمی دست خواهند یافت.
ارتودنسی ثابت دندان از مراحل متعددی تشکیل شده است که ویژگی خاص خود را دارد. در اینجا به برخی از آن ها اشاره می شود:
بیشتر بخوانید: