برای آن که بدانید، ارتودنسی دندان چه عوارضی دارد ، با ما همراه باشید.
همیشه وقتی در مورد ارتودنسی صحبت می شود، در اکثر مواقع بیشتر به قسمت مزایا و ویژگی های خوب و شگفت انگیز درمان ارتودنسی پرداخته می شود. اما باید بدانید که درمان ارتئدنسی دندان، در کنار داشتن مزایای بسیار زیاد عوارضی هم دارد.
اگر نکات جزئی ولی مهم درمان ارتودنسی دندان را رعایت نکنید، ممکن است پس از درمان با مشکلات و ناهنجاری های بیشتری دست و پنجه نرم کنید.
ارتودنسی یکی از روش های نوین پزشکی و دندانپزشکی می باشد که توسط آن، مشکلات و ناهنجاری های موجود بر روی فک و دندان ها درمان پیدا میکند. همچنین ارتودنسی دندان می توانند در کنار درمان مشکلات جدی، در قسمت زیبایی لبخند و دندان ها هم تاثیر بسزایی داشته باشد.
ارتودنسی دندان موارد زیر را بر طرف می کند:
تمام مواردی که در بالا عنوان شد، توسط ارتودنسی دندان به راحتی قابل درمان است و شما به هیچ عنوان نباید اعتماد به نفس خود را از دست بدهید. به این دلیل که با ارتودنسی دندان اعتماد بنفس از بین رفته شما به طور صد درصد به حالت قبلی خود برمیگردد.
یکی از سوالاتی که اکثر مردم در حین انجام درمان ارتودنسی دندان با آن مواجه می شوند و یا از متخصص ارتودنسی خود سوال می کنند این است:
در پاسخ به این سوال باید بگویم که بله. هر روش پزشکی و دندانپزشکی به هیچ عنوان بدون خطر و همچنین عوارض نیست. در حالی که می توان گفت در این روش خطر بسیار کم است؛ اما عوارض نادری هم وجود دارند که می توانند مشکلات قابل توجهی برای ما به وجود بیاورند.
در ادامه خلاصه ای مفید از برخی از از عوارض احتمالی درمان ارتودنسی را برای شما آورده ایم. مطمئناً شما همیشه باید در مورد هرگونه اختیارات و محدودیت های خاص درمورد درمان ارتودنسی، با یک متخصص ارتودنسی با تجربه مشورت کنید و فقط به مطالب ما اکتفا نکنید.
همانطور که گفته شد، ارتودنسی دندان در کنار مزایا و ویژگی های منحصر بفرد خود، دارای عوارضی هم است که عبارت اند از:
در ادامه توضیح مختصری در مورد تمام موارد عنوان شده به شما می دهیم.
وقتی شما از بریس برای درمان ارتودنسی استفاده می کنید، تمیز کردن بعضی از نواحی دندان و لثه ها که نزدیک به سیم های ارتودنسی و یا زیر آن ها هستند به سختی انجام می شود. وقتی دندان ها با دقت تمیز نشوند، ذرات غذا می توانند در این مناطق گیر کنند که این امر باعث جمع شدن پلاک های دندانی میشود و خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه را ایجاد می کند.
باید بگوییم بیمار ارتودنسی شده به ندرت ممکن است دچار یک واکنش آلرژیک شود. این واکنش آلرژیک در واقع حساسیت داشتن به لاستیکهای داخل ارتودنسی و یا فلزهای بکار رفته در آن می باشد. اگر بیمار حساسیت شناخته شدهای به نیکل یا لاتکس دارد، باید قبل از شروع درمان این موضوع را با متخصص ارتودنسی خود در میان بگذارد تا بتوان از فلزات و براکت های جایگزین استفاده کرد.
وقتی که از بریس استفاده میکنید، گونه های داخلی لب ها و لثه ها ممکن است در جایی که با براکت و سیم های فلزی اش تماس داشته باشند، احساس درد ایجاد کنند. همچنین ممکن است در جایی که بافت های حساس داخلی دهان و اجزای سخت فلزی ارتودنسی به هم برخورد و یا گیر می کنند، دچار زخم شانکر شوید. زخم شانکر در دهان، در واقع همان آفت دهانی است که برای جلوگیری از این موارد باید یک درمان مناسب تجویز شود تا به بهبود نقاط حساس کمک کنید.
تحلیل رفتن ریشه و یا کوتاه شدن آن ها در طی مدت زمانی که از بریس استفاده میکنید میتواند اتفاق بیفتد. گاهی اوقات هیچ مشکل طولانی مدتی برای دندان ها ایجاد نمی کنند؛ اما برخی از بیماران ممکن است به ندرت کوتاه شدن ریشه را تجربه کنند که این می تواند به طور قابل توجهی بر سلامت و ثبات طولانی مدت دندان آسیب و تاثیر بگذارد. احتمال رخ دادن این مورد معمولاً در زمان هایی است که درمان طولانی مدت میشود، یعنی اگر بیشتر از دو یا سه سال زمان ببرد.
بیشتر بخوانید… ارتودنسی پیشگیرانه
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، بهداشت مناسب دندان ها برای بیماران در زمانی که از بریس استفاده می کنند بسیار مهم است. اگر بهداشت دندان ها و دهان فرد در هنگام استفاده از ارتودنسی به خوبی رعایت نشود، وجود غذا ها در یک گوشه و تجمع آن ها، به مرور می تواند به ایجاد حفره و پوسیدگی دندان کنند.
آنکیلوز یک عارضه نادر؛ ولی جدی است. اگر دندان از قبل با استخوان زیرین فک جوش خورده باشد، ارتودنسی ها قادر به حرکت دادن آن دندان نخواهند بود. در واقع تمام دندانهای اطراف شروع به حرکت میکنند؛ ولی آن دندان حرکتی نمی کند و باعث می شود که تراز بندی دندان ها از بین برود.
در واقع عود مجدد یک عارضه نیست؛ بلکه یک نتیجه بالقوه است. به حرکت و جابجایی دندان ها به حالت اولیه خود پس از برداشتن ارتودنسی از داخل دهان، عود مجدد می گویند.
برای جلوگیری از آن باید پس از درمان کامل و برداشتن ارتودنسی از داخل دهان، بیمار به مدت طولانی از نگهدارنده های مخصوص پس از درمان استفاده کند تا خطر عود از بین برود. حتی در برخی از موارد بیمار باید چند سال از نگهدارنده های پس از درمان کامل ارتودنسی استفاده کند تا دوباره دندان هایش به حالت اولیه خودشان باز نگردند. زمان استفاده از نگهدارنده ها بستگی به شدت مشکل دندان فرد دارد.
در پاسخ به این سوال باید بگویم که بله. هر روش پزشکی و دندانپزشکی به هیچ عنوان بدون خطر و همچنین عوارض نیست. در حالی که می توان گفت در این روش خطر بسیار کم است؛ اما عوارض نادری چون پوسیدگی دندان، بیماری لثه، واکنش های آلرژیک، آسیبهای بافت نرم و ایجاد حفرهها هم وجود دارند.
بیشتر بخوانید: