حلقه ارتودنسی از اجزاء مهم ارتودنسی است و نقش بسزایی در رفع اختلالات دندان دارد. در واقع چون براکت ها در عقب دندان ها قرار نمیگیرند، به جای براکت از بند یا حلقه استفاده میشود. حلقه ها در مقایسه با براکت از دوام بیشتری برخوردار است و فشار زیادی را تحمل میکند.
این حلقه با توزیع نیرو بین دندان ها، ناهنجاری های مربوط به آن را برطرف میکند. در ارتودنسی های قدیمی استفاده از حلقه متداول تر بود. در حال حاضر نیز از این حلقه ها استفاده میشود. این حلقه ها به دور دندان های آسیای بزرگ پوشانده می شود و با سیمان ارتودنسی ثابت میشوند. برای قرار دادن حلقه دور دندان ابتدا باید با جداشونده بین دندان های آسیا فضایی ایجاد کرد تا قرارگیری حلقه راحت تر باشد. حلقه به اندازه دندان تنظیم می شود و روی دندان قرار میگیرد؛ سپس از دندان خارج میشود تا قسمت داخلی حلقه به طور کامل خشک شود. از سیمان در قسمت داخلی حلقه استفاده می شود و سپس روی دندان قرار میگیرد.
این حلقه باید خصوصیات زیادی دارا باشد که در اینجا به چند مورد اشاره میشود:
حلقه ارتودنسی که به آن بند ارتودنسی نیز گفته میشود، از وسایل مورد استفاده در درمان ارتودنسی است. این حلقه از نوارهای دندان آسیاب است که به دور آن دندان ها قرار میگیرد. وظیفه این حلقه ها حمایت از بریس ارتودنسی است و آن ها را ثابت در جای خود نگه میدارد. این حلقه ها در همه افراد نصب نمی شود و به طور معمول سبب یکپارچگی دندان ها میشود. با این کار دندان ها آسیب نمی بینند و از شل شدن آن ها جلوگیری میشود. حلقه می تواند بخشی از براکت فلزی محسوب شود.
با این حلقه میتوان با نقطه اتصال محکم و پایدار سبب اصلاحات اساسی دندان شد. این حلقه ها همانند براکت به سطح دندان چسبانده نمیشوند، بلکه دندان را احاطه میکنند. جنس این حلقه ها از استیل است ولی حلقه های پلاستیکی و سرامیکی نیز استفاده میشوند. حلقه های پلاستیکی یا سرامیکی شفاف هستند و در معرض دید افراد قرار نمیگیرند. حلقه های پلاستیکی و شفاف نیز کارکردی شبیه به حلقه های استیلی دارند. برای ثابت نگه داشتن حلقه ها، از سیمان دندانپزشکی استفاده میشود.
همانطور که گفته شد استفاده حلقه که بخشی از خدمات ارتودنسی است، برای همه افراد امکان پذیر نیست. این حلقه ها در افرادی که فاصله بین دندان های آن ها زیاد است و یا کسانی که دندان هایشان درست روی هم قرار نمیگیرد، کاربرد دارد. حلقه ها با بندهای ارتودنسی در کسانی که مشکل تراز دندان دارند، بسیار پرکاربرد است. در این افراد شکاف های بسیار زیاد در دندان وجود دارد. این حلقه ها برای افرادی که ناهنجاری ساختار استخوانی دارند نیز سودمند است. احتمال دارد از دو یا چند حلقه برای رفع مشکل استفاده شود.
استفاده از حلقه در کودکان بسیار مطلوب است؛ چون دندان های آن ها کاملاً رشد نکرده است و استفاده از حلقه ها روند درمان را سرعت میبخشد. در اصلاح اوربایت نیز بسیار مناسب هستند؛ چون این درمان نیازمند نقطه اتصال بسیار محکم هستند.
بیشتر بخوانید … ارتودنسی نامرئی
از آن جا که استحکام حلقه ارتودنسی بالاست، کمتر سست میشوند. استفاده از آن ها در درمان ارتودنسی سبب پیشرفت درمان میشود. با کمک حلقه ها مشکلات و ناهنچاری های فک و دندان بهتر رفع و دندان ها صاف تر میشوند. اغلب افراد ترجیح میدهند که از حلقه های پلاستیکی و سرامیکی به جای حلقه های استیلی استفاده کنند. باید گفت که همه افراد نمیتوانند از حلقه های غیر استیل استفاده کنند؛ زیرا استفاده از حلقه های پلاستیکی و سرامیکی بستگی به شدت ناهنجاری دارد. توصیه میشود کسانی که مبتلا به ناهنجاری های شدید هستند از حلقه های ارتودنسی استیل استفاده کنند؛ زیرا اصلاحات اساسی با حلقه های پلاستیکی امکان پذیر نیست؛ همچنین حلقه های سرامیکی و پلاستیکی از ضخامت بیشتری نسبت به حلقه های فلزی برخوردارند و بیشتر از بقیه در معرض لکه گرفتن قرار دارند؛ همچنین برخی از افراد نسبت به حلقه های پلاستیکی و سرامیکی حساسیت نشان میدهند.
با توجه به اینکه حلقه ارتودنسی کاملاً دندان را میپوشاند، به احتمال زیاد مواد غذایی در لابه لای آن ها گیر میکند. در اینصورت اگر بهداشت دهان و دندان به درستی انجام نشود، فرد در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار میگیرد؛ بنابراین توصیه میشود تا پس از خوردن غذا از مسواک و نخ دندان استفاده شود. با استفاده از جریان آب شدید میتوان دهان را به خوبی شستشو داد و مواد غذایی جا مانده در دندان، براکت و سیم را خارج کرد.
شل شدن یکی از عمده مشکلات حلقه های ارتودنسی است. چون این حلقه ها، روی دندان آسیاب قرار دارند و تحت فشار زیادی قرار میگیرند؛ از این رو در طی درمان امکان شل شدن آن ها بسیار زیاد است. در صورت بروز مشکل برای رفع آن باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کرد.
توصیه بر این است که در طول درمان از خمیردندان های سفید کننده استفاده نشود. در صورت استفاده از این نوع خمیردندان ها، بعد از اتمام ارتودنسی و برداشتن براکت و سیم با لکه هایی روی دندان مواجه میشوید. برای پیشگیری از لکه گرفتن حلقه های ارتودنسی لازم است مصرف خوراکی های و مواد غذایی رنگی همچون قهوه، سس و … به حداقل رسانده شود.
برای اینکه از شل شدن حلقه های ارتودنسی پیشگیری شود، لازم است نکاتی مورد توجه قرار گیرند، از جمله:
هر گونه فشار مضاعفی به دندان موجب شل و سست شدن حلقه ها میشود.
استفاده از حلقه ارتودنسی هیچ گونه محدودیتی ندارد، اما چون کاربرد آن روی دندان های جلو جالب نیست و ظاهر خوشایندی ندارد، از آن ها برای دندان های جلو استفاده نمیشود. با اینکه کارکرد این حلقه همانند براکت هاست، اما از آن ها برای دندان های پشتی استفاده میشود.